NASI PARTNERZY

biuro.malimistrzowie
/fundacjamalimistrzowie

jesteśmy na:

„Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.”      św. Jan Paweł II

1. pl
  2. en

Eliminacje do

SALTmineCUP2022

WYNIKI

APN Sportowiec w elitarnym gronie Salt Mine Cup!

Wielkimi krokami zbliża się siódma edycja Międzynarodowego Turnieju SALT MINE CUP, którego organizatorem są Fundacja Mali Mistrzowie oraz Kopalnia Soli Wieliczka. Wśród uczestników jak zwykle nie zabraknie topowych klubów piłkarskich z Europy i naszego kraju. Jak co roku także rośnie liczba ekip chętnych podjęcia rywalizacji z zespołami takimi jak Liverpool FC czy Sporting Lizbona. W tegorocznej edycji nie zabraknie także Legacy Football Academy z... Kenii, triumfatora afrykańskich eliminacji do Salt Mine Cup. Do elitarnego grona uczestników, w niedzielę dołączyła także Akademia Piłki Nożnej Sportowiec Modlniczka, która wygrała eliminacyjny turniej U-11 rozgrywany w Myślenicach. Drużyna Sportowca nie zdołała co prawda wygrać fazy grupowej bo musiała uznać wyższość Stali Rzeszów, z którą przegrała 1:2, ale jak się później okazało APN i Stal dotarły aż do ścisłego finału, w którym małopolanie udanie się zrewanżowali zapewniając sobie awans do turnieju głównego, który w weekend 28-29 maja rozegrany zostanie na obiektach Sport Myślenice oraz Areny Lekkoatletycznej Wieliczka.

Salt Mine Cup to wielka piłkarska impreza, która osiągnęła już wymiar interkontynentalny. W 2019 roku, obok europejskich tuzów, oglądaliśmy występy FC Wakatake z Japonii. W tym roku rywalizację o jedno wolne miejsce dla ekip spoza Europy stoczono w Afryce i w 2022 roku w szranki m.in z Liverpoolem FC stanie drużyna Legacy Football Academy z Kenii. Turniej wzbudza także duże zainteresowanie mediów ogólnopolskich. Tradycją stały się już relacje przygotowywane przez reporterów Polsatu Sport czy Canal+, jak co roku relacjonować wydarzenia z Myślenic i Wieliczki będą także reporterzy Futmal.pl.

więcej na

Szlachetka: Salt Mine Cup łączy ludzi

Rodowity Myśleniczanin. Z działalnością społeczno-samorządową związany od szkoły średniej poprzez działalność w Młodzieżowej Radzie Powiatu Myślenickiego. W 2006 roku wybrany na Radnego Rady Miejskiej w Myślenicach. W latach 2010 – 2015 radny Sejmiku Województwa Małopolskiego, w roku 2015 wybrany na posła VIII kadencji. W wyborach samorządowych w 2018, zdobywając 11 031 (54,98% ) głosów został wybrany na Burmistrza Miasta i Gminy Myślenice. Zapraszamy na wywiad Jarosławem Szlachetką, Burmistrzem Myślenic, człowiekiem dla którego krzewienie kultury fizycznej i rekreacji wśród mieszkańców ziemi myślenickiej jest jednym z priorytetów. To pomocna dłoń wyciągnięta przez Burmistrza do organizatorów Salt Mine Cup w 2019 roku sprawiła, że dziś projekt Fundacji Mali Mistrzowie realizowany jest z większym rozmachem i w dwóch lokalizacjach.

- Wierzy Pan w zrządzenia losu? Gdyby nie fatalne warunki atmosferyczne w 2019 roku, turniej Salt Mine Cup nie trafiłby do Myślenic, kto wie, być może wciąż rozgrywany byłby tylko w Wieliczce, kto wie, może nie zyskałby takiej renomy i rozmachu. Czy można powiedzieć, że to Matka Natura sprawiła, że dziś Myślenice uczestniczą w tym wielkim międzynarodowym projekcie Salt Mine Cup, jednym z największych tego typu w Polsce?

- Myślę, że tak. Matka Natura odegrała swoją rolę w tym, że Myślenice uczestniczą w tym projekcie. Uważam jednak, że jeszcze większą rolę odegrała myślenicka otwartość, chęć pomocy w potrzebie i muszę przyznać, że dla nas to duże wyróżnienie że mogliśmy się stać częścią tego dużego wydarzenia piłkarskiego. Kiedy w 2019 roku na kilkadziesiąt godzin przed rozpoczęciem turnieju, gdy wszystkie ekipy były już na miejscu - zadzwonił do mnie Pan Karol Nędza, (założyciel Fundacji Mali Mistrzowie, współorganizator turnieju - przyp. red)...

więcej na

FOTOGALERIA